Yangınlar nedeniyle her yıl daha fazla ormanlık alanı yitiren Türkiye’de OGM’nin alevlerle mücaledeyi “kadrolu ve profesyonel işçilerle” yürütmek yerine şirketler üzerinden “sezonluk taşeron emekçi alımı yapması” eleştiriliyor.
“Uzmanlık gerektiren yangınla çabanın, bu mevzuda eğitimi ve tecrübesi olmayan bireylere bırakıldığı” savunuluyor. Geçen yıl yüzbinlerce hektar ormanlık alanı küle çeviren yangınların akabinde OGM, bu yıl işletme müdürükleri üzerinden “yangın söndürme işçiliği” başlıklı çok sayıda ihaleye çıktı. Yangın emekçilerini, şirketler üzerinden “taşeron” sistemiyle çalıştırmayı öngören ihalelerin kimileri, dönem öncesinde tamamlandı. Lakin, ortalarında “yangına karşı hassas” alanların bulunduğu kimi vilayetlerdeki ihaleler ise haziranın sonuna gelinmesine rağmen neticelenmedi.
Eleştirilere rağmen yangınla uğraşta “profesyoneller” yerine “taşeron işçi” ısrarını sürdüren Orman Genel Müdürlüğü’ne (OGM) bağlı işletme müdürlükleri, 46 bölgedeki “yangın söndürme işçiliği” ihalelerini şimdi tamamlayamadı. Türkiye’nin en geniş orman varlığına sahip vilayetlerinden Kastamonu’da, 19 Temmuz’da yapılacak ihalenin neticelenmesinin dönem sonunu bulması bekleniyor.
EN BÜYÜK ALAN DAHİL 46 BÖLGE YANGIN İHALESİ BEKLİYOR
Elektronik Kamu Alımlar Platformu’nda yer alan bilgilere nazaran tamamlanamayan ihaleler şöyle:
GÜNDEM
29 Mayıs 2023SPOR
29 Mayıs 2023GÜNDEM
29 Mayıs 2023SPOR
29 Mayıs 2023SPOR
29 Mayıs 2023GÜNDEM
29 Mayıs 2023GÜNDEM
29 Mayıs 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.