DOLAR 20,8787 0.35%
EURO 22,5732 0.14%
ALTIN 1.327,760,42
BITCOIN %
İstanbul
23°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Seçim Güvenliği Platformu’ndan açıklama: ‘Adaletsiz bir seçim için bir adım daha atılıyor’

Seçim Güvenliği Platformu’ndan açıklama: ‘Adaletsiz bir seçim için bir adım daha atılıyor’

ABONE OL
Haziran 22, 2022 20:33
Seçim Güvenliği Platformu’ndan açıklama: ‘Adaletsiz bir seçim için bir adım daha atılıyor’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AKP-MHP’nin ‘dezenformasyonla mücadele’ ismi altında Meclis’e gönderdiği kanun teklifine bir reaksiyon de Seçim Güvenliği Platformu’ndan geldi.

“Teklif ile eşitsiz propagandanın önü açılacak” denilen açıklamada “Teklif, toplumsal medyadan medyaya kadar pek çok mevzuyu düzenliyor ve 40 unsur ile eşit propaganda hakkını yok ediyor. Seçim Kanunu ile seçim düzenlemesini tek elde toplarken, burada da basından toplumsal medyaya kadar her türlü irtibat aracına müdahale ederek bir manada dezenformasyon ve sansürün artırılmasının önü açılıyor” tabirleri kullanıldı.

Açıklamanın devamı şöyle:

“BİRİNCİ DALGA SEÇİM DÜZENLEMESİ: Birinci dalga düzenleme olan Seçim Kanunu, 15 Mart’ta TBMM’ye gelmiş, teklif (i) Milletvekili Seçimi Kanunu, (ii) Siyasi Partiler Kanunu, (iii)Seçimlerin Temel Kararları ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ve (iv)Mahalli Yönetimler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunu’nu değiştirmişti. 14 unsurluk Seçim Kanunu eşitsiz bir seçime yol açacak unsurlar içermekle birlikte, en temel sorunu Cumhurbaşkanı’na seçimler konusunda yasaksız yetkiler vermesi idi.

Seçim kanunu TBMM’de görüşülürken muhalefet partileri gereğince ilgi göstermemiş, 14 Parti’nin yalnızca altısı kurul toplantılarında yer almış, Genel Şura görüşmelerine milletvekili iştiraki ise sonlu kalmıştı. İncelediğimiz tutanaklardan “zaten gidecekler” diyen bir rehavetin hakim olduğu görülmüştü. Hakikaten kanun teklifi elektronik oylama bile yapılmadan geçmişti.

İKİNCİ DALGA SEÇİM DÜZENLEMESİ: Seçimlerin düzenlemesine dair yetkileri yasaksız bir halde Cumhurbaşkanı’na veren ve evvelki seçimlerde yapılan eşitsizlikleri yasal hale getiren bu kanunun devamında basına ve toplumsal medyaya müdahale yetkisi verilerek daha adaletsiz bir seçim için bir adım daha atılıyor. 

‘Dezenformasyon Kanunu’ teklifi tali kurul olarak Dijital Mecralar Komisyonu’nda 

1 Haziran günü görüşüldü ancak toplantının raporu şimdi paylaşılmadı. Temel kurul olan Adalet Komisyonu’nda 9, 14 ve 15 Haziran’da 22 saat 59 dakika süren 3 toplantı ile görüşüldü. Komite raporu 21 Haziran’da TBMM sayfasında paylaşıldı.

TBMM komitelerinde 37 saat 5 dakika görüşülen teklifle ilgili partilerin şerhlerine dair birkaç haber basında yer aldı. Fakat, seçim sürecini ve özgürlüğü bu kadar etkileyecek olan teklife karşı parti teşkilatlarını ve seçmeni bilgilendiren tesirli bir çalışma görmedik.

ÜÇÜNCÜ DALGA SEÇİM DÜZENLEMESİ DE VAR: Bu teklifin geleceği çok evvelden belirli idi. İçeriğine dair basında pek çok haber çıkmıştı. Seçim için iki değerli adımın gerisinin geleceğini de biliyoruz. Üçüncü dalga düzenlemesinin bağımsız bilgi üreten kurumlara yönelik olacağını, örneğin TÜİK’e alternatif bağımsız ENAG üzere yapılara müsaade verilmeyeceğini evvelki haberlerden öğrenmiştik.  

“Adil Bir Seçim için Artık Değilse Ne Vakit?” denilen açıklama, şu vurguyla sona erdi: 

Seçim kurallarının bir kişi tarafından belirlendiği bir seçim düzenlemesine kuralsız, kısıtsız bir sansür ve engelleme hakkı veren bir basın düzenlemesi de eklenirse 2018 seçimlerinden daha adaletsiz bir seçim ile karşı karşıya kalacağımız açıktır. Partilerin, milletvekillerimizin bu kanun teklifini önlemek için Genel Konsey oturumlarına tam takım katılmalarını talep ediyoruz, bekliyoruz. Seçim Güvenliği Platformu olarak dezenformasyonun önünü açacak, seçimde halkın bilgilendirilmesine hudut getirecek bu düzenlemeye dair basın örgütleri ve medya işçileri ile birebir yerde durduğumuzu belirmek istiyoruz.

Bizler sessiz bir seçim istemiyoruz, adil bir seçim, adil bir propaganda ve bilgilenme hakkının da olduğu demokratik bir seçim istiyoruz.”

SEÇİM GÜVENLİĞİ PLATFORMU NEDİR?

Geçen sene aralık ayı başında bir ortaya gelen demokratik kitle örgütleri, sivil inisiyatifler, emek ve meslek örgütleri; bir ortaya gelerek Adil Seçim İçin Seçim Güvenliği Platformu’nu oluşturduklarını duyurmuştu. 

Seçim Güvenliği Platformu’nu oluşturan kuruluşlar şöyle: 

DİSK / KESK / TMMOB / TTB / SODEV / Alevi Bektaşi Federasyonu / Eşit Haklar İçin İzleme Derneği / Hak İnisiyatifi Derneği / İnsan Hakları Derneği /

Mülkiyeliler Birliği / ODTÜ Mezunları Derneği / Anıtpark Forum / Anti Kapitalist Müslümanlar / Demokrasi İçin Birlik / Doğu ve Güneydoğu Dernekleri Platformu /

Hak ve Adalet Platformu / Seçim 2023 Mahallî Medya Uyumu / Sensiz Olmaz Hareketi /  Yurttaş Teşebbüsü / Yurttaşlık Derneği

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.