Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkesinin gündemine ait değerlendirmelerde bulundu.
Kays Said, İslam’ın beşerle ilgili olduğunu, devletin ise İslam dininin hedeflerini gerçekleştirmek için çalıştığını söyleyerek, “Yeni Anayasa’da İslam hukukunun gayelerini gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Anayasa’da dini İslam olan bir devletten değil, dini İslam olan bir ümmetten bahsediyoruz” dedi.
Said, yeni Anayasa’da öne çıkan özelliğin devletin birliği olduğunu kaydederek, 2014’te hazırlanan Anayasa’nın bunu sağlayamadığını savundu.
Said ayrıyeten, demokrasinin gerçekleşmesindeki en değerli ögenin güçler ortasında bir istikrar oluşturmak ve ayrıyeten Tunusluların iktisadi ve toplumsal taleplerine karşılık verilmesi olduğunu lisana getirdi.
YENİ ANAYASA TARTIŞMASI
Tunus’ta Anayasa taslağını oluşturmakla görevlendirilen Ulusal İstişare Komitesi Lideri Anayasa Hukuku Profesörü Sadık Beliyd, bu ay başında yeni Anayasa’da “Devletin dini İslam’dır” unsurunun yer almayacağı tarafında açıklamalarda bulunmuştu.
Buna reaksiyon gösteren Nahda Hareketi, Arap ve İslam kimliğinin devletin temelinde yer aldığının altını çizerek, planlanan Anayasa değişikliklerini “halkın değişmez kıymetlerini yıkma girişimi” olarak nitelendirmişti.
Ulusal İstişare Komitesi, hazırladıkları Anayasa taslağını dün Cumhurbaşkanı Said’e sunmuştu.
Tunus Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Said’e teslim edilen taslağın kesin olmadığı, kimi kısımlarının tekrar gözden geçirileceği söz edilmişti.
GÜNDEM
28 Mayıs 2023SPOR
28 Mayıs 2023GÜNDEM
28 Mayıs 2023SPOR
28 Mayıs 2023SPOR
28 Mayıs 2023GÜNDEM
28 Mayıs 2023GÜNDEM
28 Mayıs 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.