DOLAR 20,0970 0.64%
EURO 21,5650 0.79%
ALTIN 1.255,270,46
BITCOIN 5562170,80%
İstanbul
19°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Enflasyonun en önemli kalemlerinden olan petrolde fiyat artışı beklentisi

Enflasyonun en önemli kalemlerinden olan petrolde fiyat artışı beklentisi

ABONE OL
Haziran 11, 2022 08:08
Enflasyonun en önemli kalemlerinden olan petrolde fiyat artışı beklentisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD’de süratle artan güç ve besin fiyatlarının tesiriyle tekrar 41 yılın tepesine çıkan enflasyon, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) agresif faiz artırımlarına devam edeceğine yönelik beklentileri güçlendirdi.

Covid-19 salgınının tedarik zincirini bozmasıyla ortaya çıkan ve Rusya-Ukrayna savaşının emtia fiyatlarını artırmasıyla ivmelenen enflasyon, ABD’de kaygı kaynağı olmayı sürdürüyor.

Savaşın yanı sıra Çin’de “sıfır Covid-19” siyaseti kapsamında alınan tedbirler de tedarik zinciri düşüncelerinin devam etmesine neden olurken, fiyat artışlarını üst taraflı baskılamaya devam ediyor.

Enerjiden besine süratle artan fiyatlar, ABD’de enflasyonu 41 yılın yeni zirvesine taşıyarak Amerikalıların hayat maliyetini her geçen gün artırıyor.

ENFLASYON BEKLENTİLERİN TERSİNE HIZLANDI

ABD Çalışma Bakanlığı’nın son bilgilerine nazaran, ülkede enflasyon piyasa beklentilerinin bilakis mayısta ivme kazandı.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), mayısta aylık yüzde 1 ve yıllık yüzde 8,6’lık artış gösterdi. Beklentiler TÜFE’nin bu periyotta aylık bazda yüzde 1 ve yıllık bazda nisan ayında olduğu üzere yüzde 8,3 artması tarafındaydı.

Mart ayında yüzde 8,5 ile Aralık 1981’den bu yana kaydedilen en yüksek düzeye çıkan enflasyon, nisan ayında yüzde 8,3 ile gösterdiği yavaşlamanın akabinde yine 41 yılın tepesine çıktı.

Enerji ve besin fiyatlarındaki artışlar enflasyonu arttırmaya devam ediyor

ABD’de güç ve besin fiyatlarındaki süratli yükseliş, bu periyotta enflasyonun itici gücü olmayı sürdürdü. Mayıs ayında tüketici fiyatlarındaki yükselişe en çok katkıda bulunan kalemler benzin, besin ve barınma oldu.

ENFLASYONUN TEPE YAPTIĞINA DAİR UMUTLAR KIRILDI

Son datalar, enflasyonun mart ayında tepe yaptığına dair umutları kırarken, Fed’in agresif para siyasetine daha uzun müddet devam edeceğine yönelik beklentileri artırdı.

Fed’in gelecek hafta gerçekleştirilecek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesi gelen enflasyon dataları, bankanın 50 baz puanlık faiz artırımına gideceğine yönelik beklentileri güçlendirdi.

Piyasalarda haziranın yanı sıra temmuz ve eylül aylarında da 50 baz puanlık faiz artırımları fiyatlanırken, 75 baz puanlık faiz artışına ait beklentiler de tekrar gündeme geldi.

American Enterprise Institute (AEI) Kıdemli Uzmanı Desmond Lachman,  enflasyonun 41 yılın yeni tepesinde olduğunu gösteren ve çok büyük hayal kırıklığı yaratan enflasyon sayılarının, enflasyon üzerindeki denetimin yine kazanılması emeliyle Fed’in ayağını para siyaseti freninden çekmesi için küçük bir alan bıraktığını söyledi.

 PETROLDE 140 DOLAR BEKLENTİSİ 

Petrol fiyatlarındaki yükselişe işaret eden Lachman, “Uluslararası petrol fiyatlarını son vakitlerde varil başına 120 doların üzerine çıkaran artış, enflasyonun yakın vakitte tepeye ulaşacağı fikrini kuşkuya düşürmelidir” diye konuştu.

Lachman, petrol fiyatlarındaki artışın, ABD’de akaryakıtın ortalama fiyatını ruhsal eşik olan galon başına 5 doların üzerine çıkarmasını an sıkıntısı olduğunu belirterek, Goldman Sachs üzere yatırım bankalarının, Rusya-Ukrayna savaşının bir sonucu olarak, milletlerarası petrol fiyatlarının yakında 140 dolara yükselmesini beklediğini aktardı.

Fed Lideri Jerome Powell’ın enflasyonun düştüğüne dair açık işaretler görülmedikçe şahin para siyaseti duruşundan geri adım atmayacaklarına ait açıklamalarını anımsatan Lachman, “Yüksek enflasyon okuması dikkate alındığında Fed, gelecek haftaki FOMC toplantısında, büyük olasılıkla faiz oranlarını 50 baz puanlık adımlarla artırmaya devam edeceğini ve sonbaharda bilanço büyüklüğünü 95 milyar dolar küçültmeye başlayacağını teyit edecek” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.