DOLAR 20,0115 0.19%
EURO 21,3833 -0.24%
ALTIN 1.248,570,48
BITCOIN 5426831,72%
İstanbul
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

BBC anketi: İngiltere’de gençlerin üçte birinin haber kaynağı sosyal medya, en popüler platform TikTok
  • Dunya Haberierl
  • Gündem
  • Avrupa
  • BBC anketi: İngiltere’de gençlerin üçte birinin haber kaynağı sosyal medya, en popüler platform TikTok

BBC anketi: İngiltere’de gençlerin üçte birinin haber kaynağı sosyal medya, en popüler platform TikTok

ABONE OL
Haziran 20, 2022 09:52
BBC anketi: İngiltere’de gençlerin üçte birinin haber kaynağı sosyal medya, en popüler platform TikTok
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Getty Images

BBC’nin yaptığı ankete nazaran İngiltere’de gençlerin üçte biri haberleri toplumsal medya platformları üzerinden takip ediyor. Gençler, en tanınan toplumsal medya platformlarının sırayla TikTok, YouTube ve Facebook olduğunu söylüyor. Gençlerin birçok ise haberlerin doğruluğunu denetim etmiyor.

Anketin sonuçlarına nazaran gençler, haber kaynağı olarak siyasetçilerden çok toplumsal medya fenomenlerine güveniyor.

SAHTE HABER

BBC, geçtiğimiz günlerde gençlere düzmece haber ve dezenformasyon ile gayret etmek için takviye sağlamayı hedefleyen, “Hikayenin öbür tarafı” isimli bir program başlattı. Bu program, gençleri internet üzerinden yayın yapan haber platformları ortasında seçici olmayı ve hangi haberlere güvenebilecekleri konusunda bilgilendirmeyi amaçlıyor.

Bu programın çıkış noktası olan ve yol haritasını çizmek için kullanılan anketin sonuçlarına nazaran her 10 gençten 9’u geçersiz haberin ne olduğunu anladıklarını söylüyor, lakin yarısından azı tükettikleri haberlerin doğruluğunu denetim ediyor.

BBC Genel Müdürü Tim Davie, BBC’nin İngiltere’de 11-16 yaşlar ortasındaki gençler için en emniyetli haber kaynağı olarak seçildiğini belirterek şu açıklamayı yaptı:

“Gençlerin tarafsız ve gerçek bilgiye erişimi hayati kıymet taşıyor. Yeni programımız gençlere eleştirel niyet tekniklerini ve haber güvenilirliği konusunda cidd bir donanım sağlayacak.”

BBC Eğitim Müdürü Helen Foulkes ise “Anketin sonuçları, gençlerin emniyetli bilgiye erişimde zorlandığını, klasik haber kaynaklarından uzaklaşırken nelere güvenip güvenemeyecekleri konusunda kâfi tecrübeye sahip olmadıklarına işaret ediyor” diye anlatıyor.

Sonuçları geçen hafta yayımlanan Reuters Enstitüsü’nün 2022 Dijital Haber Raporu da emsal bulgulara işaret ediyor.

Raporun sonuçlarına nazaran klâsik haber kurumları, genç jenerasyonlara ulaşmakta zorlanıyor, 18-24 yaş ortası gençler, çoklukla toplumsal medya platformları aracılığıyla haber tüketiyor ve sadece yüzde 23’ü haber uygulamalarını yahut web sitelerini kullanıyor.

İNSANLAR HABER TAKİP ETMEKTEN KAÇINIYOR

Reuters Enstitüsü’nün raporuna nazaran toplumda haberlere olan inanç tüm yaş kümelerinde azalıyor. Araştırmaya katılan ve Türkiye’nin de ortalarında bulunduğu 46 ülkeden 23’ünde bu istikamette düşüş tespit edilirken sadece 7 ülkede yükseliş kaydediliyor.

Raporun Türkiye kısmındaki sonuçlara nazaran ülkede haber kurumlarına olan inançta, geçen seneye kıyasla yüzde 36’ya varan bir düşüş kaydediliyor. Haber kurumlarının siyasi olarak kutuplaştığını ve taraflı olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 38.

Diğer taraftan ruh sıhhatini olumsuz etkilediği gerekçesiyle haberleri takip etmeyenlerin sayısı da artıyor. 93 bin kişinin katıldığı araştırmanın sonuçlarına nazaran her 10 bireyden dördü “bazen” ya da “çoğunlukla” haberleri takip etmekten kaçınıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.